modrin_logotip

Vokalni koncert skupine KATICE

V sredo, 11. 1. 2023, ob 19:30 so nam članice vokalne skupine KATICE predstavile jagodni izbor slovenskih koledniških in voščilnih pesmi, ki se jih je pelo ob božiču, novem letu, treh kraljih in svečnici. Približale so nam raznolikost in ubranost večglasja iz slovenske zakladnice ljudske umetnosti.

Katice so ženska vokalna zasedba, ki že 30 let svoj navdih črpa iz bogate zakladnice ljudskega izročila, ga poustvarja, povezuje v nove zgodbe in ponuja v posluh. V vseh letih so imele preko 350 koncertov, gostovale so na pomembnih mednarodnih festivalih in izdale več zgoščenk.

OJ, FIJOLE, NOVO LETO JE!

Tako so prepevali koledniki iz Istre v času novoletnih obhodov po z burjo pometenih vasicah. Po vseh koncih dežele je odzvanjala koledniška pesem, s katero so darovali dekletom, fantom, ženam in možem, tudi na starejše in otroke niso pozabili. Opevali so svetopisemske prizore, slavili Marijo in Jezusa ter upali, da jim bosta narava in usoda naklonjeni. Da bodo obrodila polja in trte, da se bo iz hleva zamolklo oglašala živina ter da bo pri hiši zdravje, veselje in nov naraščaj. Vsem so želeli dobro, srečno, plodno in zdravo leto.