modrin_logotip

"Če želiš najti zlato,
ga išči tam, kjer je"

Take so besede neznanega modreca in Modrinovci smo si jih že davno vzeli k srcu. Za lepim se ne podimo v daljne kraje in za drag denar, ampak ga iščemo – in tudi najdemo – v svoji bližini, v svojih bližnjih in tudi v sebi. S kulturo, športom, sožitjem z naravo in predvsem z druženjem.

Tu so naštete glavne in dolgoletne dejavnosti našega društva, ki pa se jim vsake toliko pridruži še kakšna. Vedno smo odprti za predloge in pobude.

Izleti

Na izletih raziskujemo naše kraje in odkrivamo slovenske vinarje.

Naši kraji: Spoznavamo slovenske kraje, običaje, navade, kulinariko in kulturo.
Po poteh slovenskih vinarjev: Srečujemo se s kulturo pitja vina in spoznavamo metode za izdelavo vin, saj je Slovenija vinorodna dežela. Obiskujemo vinograde, vinske poti, vinorodne okoliše Slovenije, kjer nam vinarji zaupajo svoje vinske zgodbe.

Vodja sekcije: Marija Funtek, marija.funtek@mladinska-knjiga.si

Kultura

Pod kulturno oznako združujemo številne in raznovrstne dogodke ter doživetja: oglede razstav, predstav in drugih kulturnih dogodkov doma in v tujini glede na tekočo ponudbo domačih in tujih muzejev, galerij in drugih ustanov. Z umetnostnimi zgodovinarji in drugimi strokovnjaki se pogosto odpravimo tudi na oglede kulturnih znamenitosti v Ljubljani, Sloveniji in onkraj naših meja.

Celodnevni izleti z avtobusom so tudi tematsko naravnani: sem spadajo sklopi Po poteh slovenskih vinarjev, Spoznavajmo zgodovino, kulturo in kulinariko naših krajev, Etnološke drobtinice. Albume z naših potepov, ki hranijo dušo in um, najdete na strani Kultura.

Vodja kulturne sekcije je Lidija Goršič, organizatorjev kulturnih dogodkov pa je več.
Za dodatne informacije se obrnite na tajništvo društva: modrin@mladinska-knjiga.si.

Predavanja in delavnice

Modrinovci smo ustvarjalni in vedoželjni. Pod vodstvom strokovnjakov se učimo ročnih spretnosti, krepimo kuharske veščine in nabiramo novo znanje s področja zdravja in dobrega življenja. Marsikdaj kaj lepega skuhamo, pripravimo (in zvarimo) sami – najpogosteje to podelimo z drugimi na pohodniških poteh, pa tudi na prijetnih družabnih srečanjih Modrinovci Modrinovcem. Fotografije s tovrstnih druženj boste našli na strani Ustvarjalno in poučno.

Pohodništvo

“Kdor vesele pesmi poje,
gre po svetu lahkih nog,”

je zapel Kekec in se pojoč odpravil s kekci na redni mesečni izlet. Lahke noge nosijo kekce na 12 pohodov letno. Nekatere poti se vijejo po ravnem, druge med skalami na dvatisočake, spet tretje po mehkem listju skozi gozdove – skratka, za vsakogar nekaj. Vabljeni, da se nam pridružite, naredite kaj za svoje telo in uživate v čistem zraku in veseli družbi.

Iz množice planinskih in drugih izletov, ki smo jih organizirali skozi leta, je avtor Franjo Brglez izbral najlepše, primerne za vse starostne skupine. Z naslovom Kekčevi izleti in podnaslovom 50 družinskih potepov po hribih in dolinah so leta 2007 izšli v Založbi Mladinska knjiga; knjižica s priloženo brošurico za zbiranje žigov je takoj postala uspešnica.

Pohodniške izlete organiziramo enkrat na mesec, albume s fotografijami iz preteklih let pa najdete na strani Pohodništvo. 

Podrobnejše informacije dobite pri vodji sekcije Andreji Peček, andreja.muni@gmail.com.

Odbojka

Modrinovi odbojkarji smo BRO-jevci, Blazno resno odbiti. Od septembra do junija igramo enkrat tedensko v telovadnici v centru Janeza Levca, Dečkova ulica 1b, Ljubljana. Ob rednem igranju prirejamo tekme med ekipami poslovnih partnerjev in druge aktivnosti, povezane z dejavnostjo. Sezono v poletnem času nadaljujemo z odbojko na mivki v lastni režiji, druženje članov pa dopolnjujemo s kolesarskimi in drugimi izleti.

Vodja sekcije Majda Gregorc, majda.gregorc@mladinska-knjiga.si.

Košarka

Ekipa petnajstih silakov in orjakov se enkrat tedensko prepusti ritmu žoge, ritmu borbenosti in želji po zmagi. Združuje nas ljubezen do športa, ljubezen do košarke in plesa, ki ga ta ponuja. Če želiš doživeti te občutke, si borben, kolektivnega duha in se ne bojiš »moške« igre, te vabimo, da se nam pridružiš v telovadnici OŠ Zadobrova, Zadobrovška c. 35, Ljubljana.

Vodja sekcije: Sašo Susman, saso.susman@mladinska-knjiga.si.

Ples

Kdor pleše, zase naredi ogromno, ker se giblje in pri tem uživa v glasbi. V Modrinu plešemo na različne načine: Makedonska folklorna skupina Kalina organizira tečaje makedonskih ljudskih plesov, ki razvedrijo telesa in duha. Če vas zanima udeležba na edinstvenem tečaju v Sloveniji, pišite Sandi Šukarov.

V zadnjih letih se lahko udeležite tudi tečaja solo latinskoameriških plesov in družabnih plesov za pare pod vodstvom plesne strokovnjakinje dr. Mete Zagorc.

Nordijska hoja in tek na smučeh

Hoja je najnaravnejša in najpreprostejša oblika gibanja. Večinoma jo uporabljamo za premagovanje različno dolgih razdalj, vedno pogosteje in v različnih oblikah, kot sta nordijska hoja in tek, pa postaja nepogrešljiv del zdravega načina življenja.

Nordijska hoja vsestransko in učinkovito vpliva na telo ter pri pravilnem izvajanju celostno obremenjuje organizem in ne zapostavlja posameznih telesnih segmentov. V primerjavi s hojo ali tekom je pri tej obliki gibanja aktivno vključen tudi zgornji del telesa. S pomočjo palic in pravilnim izvajanjem skladnega gibanja rok in nog dosežemo, da je v telesu aktivnih več kot 90 odstotkov vseh mišic.

Poleg tega pravilna uporaba palic razbremeni sklepe in vpliva na sproščanje vratnih mišic, ki so zaradi sedenja v službi in avtomobilu še dodatno obremenjene. Zdravje je dragoceno darilo, za katero se je vredno potruditi in ga ohranjati.
Pod vodstvom strokovnjakov organiziramo tudi učenje različnih tehnik teka na smučeh. Termini so razpisani glede na snežne razmere. Tečaji potekajo pod strokovnim nadzorom v naravi z zaključnim pohodom.

Več informacij dobite pri vodji sekcije Majdi Gregorc, majda.gregorc@mladinska-knjiga.si.

Fitnes in skupinske vadbe

Želja po lepo oblikovanem telesu, pridobivanju kondicije ali druženju naj vas privabita v fitnes center 4P. V moderno opremljenih prostorih s tekači, kolesi in steperji se najde nekaj za vsakogar.

Tisti, ki jim fitnes vadba ni blizu, se lahko odločijo za vrsto zanimivih skupinskih vadb iz svetovno najbolj razširjenih programov LesMills (Body Pump, Body Attack, Body Step …). Na voljo pa so tudi druge skupinske vadbe: Zumba, Salsation, Boot Camp itd. Podrobnosti o vadbah in urniku si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Več informacij dobite pri Mariji Funtek, 
marija.funtek@mladinska-knjiga.si.

Dvoranske vadbe: pilates, joga

Vse vadbe potekajo v prostorih Mladinske knjige Založbe v Pavčkovi dvorani s strokovno usposobljenimi vaditelji.
Pilates je vadba za utrjevanje mišic, ki podpirajo hrbtenico. Z njo pridobimo prožnost, moč, vitalnost in si oblikujemo telo. Priporočljiva in koristna je za vse, zlasti za tiste, ki veliko sedijo, imajo zaradi tega bolečine v križu, vsak dan nosijo bremena ali kako drugače obremenjujejo svoj skelet. Primerna je za ženske in moške, čeprav je stereotipno prepričanje, da je to zgolj ženska vadba. Naši učitelji pilatesa prihajajo iz priznanega studia Peti element. 
Joga je
skupina fizičnih, duševnih in duhovnih praks ali disciplin, ki izvirajo iz starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Jogo vodi Barbara Cih.

Število udeležencev je omejeno, za vadbene pripomočke in opremo pa poskrbijo sami. Predhodna prijava je obvezna!

Več informacij dobite pri Majdi Gregorc,
majda.gregorc@mladinska-knjiga.si.

Vabimo in obveščamo