modrin_logotip

Strokovna ekskurzija v Vilenico in Lokev

Kulturna sekcija ŠKD Modrin vabi na strokovno  ekskurzijo v  Vilenico in Lokev v soboto, 6.aprila 2024.

Prva postojanka naših ogledov bo Vilenica, kraška jama pri Lokvi, podzemna lepotica z orjaškimi kapniki in skrivnostno – vilinsko energijo. Plesna dvorana te čarobne jame je tudi kulturno prizorišče, kjer vsako leto podelijo mednarodno literarno nagrado Vilenica. Z vodnikom se bomo sprehodili po približno pol kilometra dolgi urejeni poti.

Nadaljevali bomo z ogledom templarske cerkve sv Mihaela v vasi Lokev, ki jo je s freskami poslikal Tone Kralj, znan slovenski domoljub. V živo si bomo lahko ogledali, kako je slikar v poslikavo sakralnega objekta spretno vključil svoj odpor do fašističnega zatiranja Slovencev.

Ob 12.30 bo sledil predah s kosilom v gostilni Muha, preden obiščemo vojaški muzej Tabor lociranv renesančnem obrambnem stolpu. Vodja muzeja Srečko Rože nas bo popeljal po bogati zbirki militarij iz časa prve in druge svetovne vojne ter arheološkimi in etnološkimi primerki s kraškega območja. Z nami bo vodnica umetnostna zgodovinarka Lidija Černuta-Nowak.

Odhod iz Ljubljane ob 8.00 uri izpred Hale Tivoli, vrnitev domov v večernih urah.

Prijave sprejemamo na e-naslov: modrin@mladinska-knjiga.si  najkasneje do srede, 3. aprila 2024.

Število udeležencev je omejeno, upoštevali bomo vrstni red prijav.

Prispevek za udeležbo je za člane Modrina 45,00 € in vključuje avtobusni prevoz,  vodenje, vstopnine in kosilo. Zaposlenim ga bomo bremenili od osebnega  dohodka.

Foto: arhiv TIC Sežana, foto Peter Gedei