modrin_logotip

Potopisno predavanje: Indija in Nepal

Nismo mogli prehvaliti potopisnega predavanja Čile + Bolivija + Argentina, zato nas je v sredo, 7. decembra 2022, čakala nova poslastica geografa, svetovnega popotnika in fotografa Mateja Koširja. 📸

Ob 17. uri smo se zbrali v Pavčkovi dvorani Mladinske knjige na Slovenski cesti 29. Nestrpno smo čakali, da nam vsestranski Matej Košir predstavi državi Južne Azije.

“Pravijo, da Indijo, ko jo prvič obiščeš, lahko le vzljubiš ali zasovražiš, se ponovno vrneš ali pa si prisežeš, da te ne bo videla nikoli več. Sprva bomo prileteli v glavno mesto Indije, nato pa se bomo podali na občudovanje enega izmed sedmih čudes sveta, slavnega spomenika ljubezni Tadž Mahal. Se za začetek nekoliko odpočili od kulturnega šoka v nacionalnem parku Ranthambore, za katerega pravijo, da je v njem največja verjetnost videti bengalskega tigra v svojem naravnem okolju. Se podali naprej proti puščavskemu Radžastanu in se najprej ustavili v mestecu Jaipur, si ogledali nekdanjo rezidenco, slavni Amber, se zapeljali še do meke popotnikov Puškarja,… Z domačini bomo v tradicionalni vasici praznovali največji hindujski praznik Diwali, se s kamelami podali na treking po puščavi Thar, občudovali mestece Jaisalmer, ki s svojimi ulicami in peščeno trdnjavo spominja na čase iz 1001 noči,… Za konec pa bo sledilo še najbolj sveto mesto Hindujcev, nepozabni Varanasi in seveda nekaj relax dni na prečudovitih Andamanskih otokih, na katerih si želiš, da bi se čas kar ustavil. Vas zanima ali sem Indijo vzljubil, morda zasovražil?” piše Matej na svoji spletni strani.

Nepozabni Nepal opisuje: “Nekje je dežela, ki je zaradi svoje različnosti tako čudovita, da jo moraš preprosto vzljubiti in je dežela, ki te z svojo drugačnostjo in izjemno prijaznimi ljudmi, ki še živijo tako, kot so živeli njihovi predniki, resnično zasvoji,… Nekje je dežela, kateri pravijo Nepal – dežela, kjer ti v lepem spominu zagotovo ostanejo: šest dnevni treking pod sveto goro Machapuchare, čudoviti pogledi na zasnežene vrhove Himalaje, bivanje pri domačinih v preprostih hiškah, praznovanje največjega hindujskega praznika Diwali, kateremu pravijo tudi Festival luči, nacionalni park Bardia, kjer živi etnična skupina Tharu,…”