modrin_logotip

Izlet v Oglej in Gradež

Soboto, 10. decembra 2023, smo člani Modrina preživeli v ITALIJI! 🥳

Izpred Hale Tivoli smo se proti Italiji odpeljali že ob 7. uri. Po znamenitostih Furlanije nas je popeljal vodnik Martin Šušteršič. V Sredipolju smo si ogledali kostnico, veličasten spomenik padlim italijanskim vojakom v prvi svetovni vojni.

Oglej je bil pomemben že v času antike, od 3. stoletja dalje pa je postal eno najpomembnejših središč starokrščanskega sveta, zato je pravi zaklad bogatih kulturnozgodovinskih spomenikov. Ogledali smo si ostanke antičnega mesta: forum in nekropolo, ter se sprehodili do bazilike sv. Mohorja in Fortunata. Največ slave so si prislužili v njej ohranjeni izjemno kvalitetni talni mozaiki iz 4. stol. zaradi svojega enkratnega prepletanja poznoantičnih dekorativnih elementov s krščansko simboliko.

Vožnjo smo nadaljevali do lagunskega mesta Gradež, ki ima zaradi burnega zgodovinskega dogajanja in svoje pozicije prav tako bogato kulturno dediščino. Po ogledu bazilike sv. Evfemije nas je privabilo še staro mestno jedro. Že v času Avstro-Ogrske je Gradež slovel kot priljubljeno letovišče zaradi zdravilne klime, turisti pa ga še vedno radi obiskujejo.

Ob povratku proti domu smo se kmalu po prečkanju meje ustavili na poznem kosilu in se v Ljubljano vrnili okrog devete ure zvečer.